Att måla om och anlita en målare kan låta som en dyr historia. Men det behöver det inte alltid vara. Det finns flera olika sätt att komma runt kostnaderna, och det billigaste är såklart att måla om och göra allt jobb själv. Men låter det som en svår och komplicerad process och om man känner att anlita en målare är enda lösningen för att faktiskt få jobbet gjort behöver inte det heller bli så himla dyrt. Anledningen till detta är att målare och andra hantverkare kan använda sig av ROT- och RUT-avdrag och på så sätt blir slutpriset för dig som privatperson lägre. Det går att göra avdrag för olika reparationer, underhåll och för om- och tillbyggnader, men även för hushållsnära tjänster och underhåll. Inom kategorin för ROT-avdrag ingår även målning och du kan med enkelhet anlita en målare som samtidigt kan göra avdrag för sina tjänster

Hur mycket avdrag som kan göras beror lite grann på ålder och hur stort arbete det är som ska utföra och hur mycket det kommer att kosta. Men generella kan man räkna att du för Rut-avdraget kan spara upp till 50 % av vad den totala kostnaden i vanliga fall hade varit, och för ROT-avdraget kan du faktiskt spara så mycket som upp till 30 % av vad det annars hade kostat att anlita en målare. Detta innebär att det verkligen inte behöver vara varken dyrt eller svårt att anlita en målare. Det du ska tänka på är att om du är under 65 år får totala skattereduktionen för både Rut- och ROT-avdrag inte vara över 25 000 kr, och är du över 65 år får skattereduktionen vara max 50 000.

 

Men den informationen känns kanske steget lite närmre för att ta initiativ till en ommålning eller renovering där hemma eller i fritidshuset. Perfekt också att anlita ett riktigt proffs som vet hur arbetet ska utföras så att du bara kan fokusera på roliga saker såsom vilken färg väggarna ska ha, eller varför inte fokusera på något helt annat och överlåt förtroendet till din målare.