Tycker du om att jobba fysiskt och få utlopp för din kreativitet finns det många roliga jobb inom hantverkarbranschen. Det är en bred bransch som innefattar en mängd olika yrken och gillar man exempelvis färg och form kan man jobba som målare och gillar man att skapa är snickare ett bra alternativ. Behovet av hantverkare är alltid stort och det krävs oftast inte mer än en gymnasieutbildning för att få en anställning.

Kreativt skapande som målare
Att arbeta med färg och form gör man dagligen som målare stockholm och ingen dag är den andra lik. Arbetsplatser, uppdrag och kunder skiljer sig och man kommer i kontakt med många nya människor. Att jobba som målare innebär arbete både inomhus och utomhus och förutom just målning ägnar man sig även åt tapetsering, finns tapetserare. Man utför även arbeten så som spackling, slipning och dekorationsmålning, och skapande är en given del av vardagen.

För dig med snickarglädje
Gillar man lite hårdare tag kan snickare vara ett bra alternativ. Det finns dessutom många inriktningar inom yrket där man kan jobba på stora byggen eller som finsnickare. Att jobba som snickare är ett brett yrke och innefattar alltifrån att sätta lister, renovera hus, montera köksinredning och möbelsnickeri. Arbetsuppgifterna varierar till stor del efter vilken typ av företag eller firma man jobbar för och vill man specialisera sig inom ett visst område kan man vidareutbilda sig eller gå som lärling. Man jobbar dessutom ofta tillsammans med andra hantverkare, till exempel målare och golvläggare, så det är ett socialt och roligt jobb där man får möjlighet att skapa stora nätverk och nya bekantskaper.
målare stockholm

Stort behov av plåtslagare
Det finns många inriktningar även som plåtslagare och i dagsläget råder stor brist på kunnigt folk inom yrket. Det är alltså även här stor chans att få jobb direkt efter avslutad gymnasieutbildning och man utför arbetsuppgifter med stor variation. Det kan vara alltifrån att lägga ett stort plåttak på en byggnad till att tillverka fönsterbleck och fläktkåpor. Man kan om man vill specialisera sig som till exempel flygplansplåtslagare eller ventilationsplåtslagare och dom flesta inom yrket har en genomsnittlig lön på ca 33 000 kronor i månaden.

Stor variation som elektriker
Är man intresserad av installationer och gillar variation kan man med fördel jobba som elektriker. Även här ser arbetsmarknaden ljus ut dom kommande åren och yrket har många olika inriktningar. Gemensamt för alla är att grundutbildningen är densamma och sedan kan man jobba som exempelvis elmontör, industrielektriker, eller serviceelektriker. Man utför arbetsuppgifter som felsökningar, reparationer och ombyggnationer och upplever sällan att arbetsdagarna ser likadana ut.

Oavsett om man vill jobba som målare, snickare eller något annat räcker det ofta med en gymnasieutbildning men det finns också vidareutbildningar inom flera områden. Det finns alltid ett behov av nya duktiga hantverkare så det brukar inte vara några större problem att hitta ett jobb. Många väljer dessutom att starta eget och man kan ha företag i form av enskild firma eller aktiebolag beroende på vad som passat bäst för en själv.