Tillhör man en av dom har rekrytering som arbetsuppgift jobbar man troligtvis på ett rekryterings- eller bemanningsföretag. Yrket kallas ibland även för Head Hunter och går mer eller mindre ut på att hitta rätt person till rätt plats. Läser man platsannonser på Arbetsförmedlingen så är det ofta ett rekryteringsföretag som ligger bakom dessa, för att hjälpa ett företag att hitta en person som är klippt och skuren för det lediga jobbet.

En vanlig dag på jobbet
Att arbeta med rekrytering är ett jobb där man kommer i kontakt med många olika människor. Dels har man sina kunder, det företag som letar ny personal, och dels har man hand om dom som söker jobben. Vanligtvis letar man personer inom en speciell bransch, kanske där man själv har tidigare arbetserfarenheter.

På uppdrag av sina kunder letar man sedan efter personer med speciella kompetenser och egenskaper. Man gör ett urval bland dom sökande och man tar ofta emot dom åtminstone på det första intervjun. I arbetet ingår även ofta att skriva platsannonser för olika typer av jobb hos fasticon som rekryteringsföretag samt hålla koll på det kandidatregister man har för att fylla eventuella platser som inte blivit tillsatta.

Personliga egenskaper
För att jobba med rekrytering krävs det att man är flexibel, har ett genuint intresse att arbeta i nära relationer till människor samt att man har en bra personkännedom. För att hitta rätt person till rätt jobb gäller det att man kan se förbi det personen skrivit i sitt CV och hitta egenskaper som han eller hon kanske inte själv visste fanns. Man använder sig av flera olika arbetssätt och det är inte ovanligt att man jobbar i team, så man bör även ha en bra samarbetsförmåga.

Arbetet innebär många sociala moment men också en hel del administrativa och det är en klar fördel om man är innovativ och har förmågan att hitta smarta lösningar. Det gäller att ha många bollar i luften samtidigt eftersom man vanligtvis jobbar med flera olika uppdrag åt gången. Är man blyg och har svårt att jobba i ett ständigt högt tempo är rekryteraryrket kanske inget att satsa på.

Utbildning och framtid
Vill man jobba med rekrytering krävs ingen specifik utbildning, utan det vanligaste är att man själv har jobbat i den bransch där man nu rekryterar. Med en utbildning inom till exempel ekonomi och med några års arbetslivserfarenhet skulle kan kunna jobba med rekrytering inom ekonomibranschen. Vill man däremot satsa på en utbildning utan att ha erfarenhet i arbetslivet finns flera vägar att gå. Man kan läsa både kurser och hela program inom personal- och arbetslivsfrågor, personaladministration och annat som rör området men det finns ingen direkt utbildning som gör att man blir just rekryterare.

Vad gäller framtiden så ser arbetsmarknaden för närvarande stabil ut. Det kan vara svårt att få jobb eftersom det inte finns någon större efterfrågan och det ser ut att förbli så åtminstone ett par år framöver. Väljer man dock att satsa på en utbildning inom personal- och arbetslivsfrågor finns det en mängd andra jobb att tillgå med den kompetensen.