Ett jobbigt men viktigt steg att ta någon gång i livet är att sätta sig ner för att planera sin egen begravning. Självklart är det ingenting man måste göra men det finns flera fördelar med att göra det innan det faktiskt är för sent. Man får en chans att själv bestämma över hur allt ska arrangeras innan man förs till den sista vilan men främst så är det en stor hjälp för dom man lämnar efter sig som ska ta hand om begravningen. Vill man så kan man vända sig till en begravningsbyrå för att fylla i det vita arkivet eller så kan man till exempel skriva ett brev med det allra nödvändigaste.

Planera det oundvikliga

Ingen vet när man kommer dö och för dom allra flesta är döden något som är jobbigt att tänka på. Det man däremot vet är att någon gång kommer livet ta slut och då behöver ens nära och kära arrangera med det sista avskedet. Även om det går att få bra stöd och hjälp hos en begravningsbyrå så finns det otroligt många val att göra bara när det kommer till kistan och det kan vara en stor hjälp om man redan själv bestämt hur man vill ha det.

Vita arkivet

Om man har bestämt sig för att ta steget att planera för sin egen begravning kan man få hjälp med detta. Det vita arkivet är ett dokument som besvarar en mängd olika frågor, bland annat om man vill bli kremerad eller jordbegravd. Man kan även fylla i uppgifter som rör musik, blomsterarrangemang, klädsel och egna önskemål. Vill man lämna tomt i någon ruta för att man känner sig osäker så är det såklart också helt okej. Det vita arkivet lagras numera digitalt och vill man inte göra det hos en begravningsbyrå så kan man göra det online. Den dag man går bort kan en begravningsentreprenör ta reda på om det finns något arkiv och i dom fall det gör det lämnas det över till dom anhöriga.

Lämna informationen på annat vis

Känns det skrämmande med vita arkivet kan man själv skriva ett brev med hur man önskar att saker ska gå till när man dör. Risken med detta är såklart att ingen kommer hitta det eller att det hittas för sent. Att ge det till någon annan kan också vara riskabelt ifall det skulle komma bort. Väljer man den här metoden är det bäst att placera det på ett sådant ställe där anhöriga skulle kunna hitta det snabbt ifall man skulle gå bort plötsligt.

Stor hjälp för anhöriga

Att lämna information efter sig gällande sin begravning kan vara en stor hjälp för dom anhöriga. I samband med att man går bort får dom mycket att tänka på och det är många praktiska saker som ska fixas. Om dom däremot vet hur du hade önskat ha det gällande musik, kista och andra relevanta saker så räcker det i princip att dom i sin tur lämnar över informationen till en begravningsbyrå.