Snickare renoveraSka du anlita en hantverkare och vill samtidigt passa på att använda ROT-avdraget? ROT-avdrag är en skattereducering som tilldelas alla privatpersoner i Sverige som betalar skatt och är över 18 år. Det spelar ingen roll om skatten kommer från pension, inkomst eller bidrag. Så länge du uppfyller Skatteverkets krav har du rätt till reducering när du anlitar hantverkare.

Innan du har använt dig av ROT-avdraget för första gången kan det kännas svårt att förstå sig på. Sanningen är dock att det är ganska enkelt, eftersom det är hantverkaren eller byggfirman som sköter allting åt dig. I den här texten ska vi titta närmare på hur ROT-avdraget fungerar, så att det blir lättare för dig att använda dig av det när du vill ha hjälp av en snickare, målare, elektriker, VVS-firma eller annan entreprenör.

6 snabba fakta om ROT-avdraget
Här nedan hittar du sex stycken fakta som är bra att ha koll på om du vill använda dig av ROT-avdraget med byggföretag malmö. Observera att ROT och RUT kommer från samma belopp. Därför kan det vara bra att spara på avdraget om du ska göra en större renovering eller servicearbete.

Belopp – ROT-avdraget ligger på sammanlagt 50.000 kronor om året och gäller per person – inte per hushåll. Det innebär att alla vuxna i hushållet som uppfyller kraven för ROT-avdrag kan använda sig av det.

Folkbokföring eller ägande – För att du ska kunna använda dig av ROT-avdraget är det viktigt att du står som ägare på den adress som arbetet ska utföras i. Det kan t.ex. vara ditt vanliga bostadshus eller lägenhet, men det kan också vara en sommarstuga eller fritidshus.

Reducering – Bara för att du blir tilldelad 50.000 kronor om året innebär det inte att du kan använda upp beloppet som vanliga pengar. Som mest kan du reducera 30 % per faktura. Det är också viktigt att vara medveten om att beloppet endast gäller arbetskostnad och ej material eller framkörningsavgifter.

Personligt avdrag – ROT-avdraget är ett personligt tilldelat avdrag. Det innebär att du inte kan ge ditt avdrag till någon annan att använda. Om du inte använder upp beloppet kommer det bara att förbli liggande, alternativt gå till RUT-avdrag om du hellre föredrar.

Arbete på och i bostaden – ROT-avdraget kan endast användas om du anlitar en hantverkare som utför arbete på eller i din bostad eller ditt hus. Du kan alltså inte reducera kostnaden för att bygga ett fristående garage eller attefallshus i din trädgård.

Hantverkaren sköter ansökan – Du behöver bara lämna över ditt personnummer i samband med att du gör din bokning med hantverkaren. Här är det företaget du anlitar som ska ta hand om hela ansökan åt dig. Du ska endast få en faktura som är reducerad och klar.