Alla unga som funderar på vad dom vill jobba med har ett stort beslut att fatta när dom ska välja inriktning på gymnasiet. Det är inte lätt att veta vad man vill när man är ung men det kan vara smart att kolla vad arbetsmarknaden efterfrågar. Det finns många fördelar att välja snickare som yrke som man är kreativt och praktiskt lagd. Dels är arbetsmarknaden och framtiden ljus och dels finns många möjligheter att utvecklas. Den vågade kan starta eget och styra sin tid helt själv men vill man hellre jobba som anställd så finns nästan oändligt med möjligheter även där.

Framtidsyrke

Det finns en viss oro kring snickaryrkets framtid eftersom allt färre unga väljer att utbilda sig. Vid Bygg- och anläggningsprogrammen runt om i landet har antalet sökanden som snickare stockholm minskat rejält bara dom senaste 5 åren. Många som är verksamma idag är av den äldre generationen och kommer att gå i pension inom ett par år och frågan är om det finns tillräckligt många yrkeskunniga och utbildade för att fylla deras skor. Väljer man att bli snickare idag har man alltså en ljus framtid att vänta. Byggjobben är fler än aldrig förr och med tanke på hur utvecklingen ser ut så kommer det behövas många duktiga inom yrket även i framtiden.

Lätt att starta eget

Många snickare har egen firma vilket också innebär att man är sin egen chef. Man kan då fokusera på sådana arbeten man verkligen brinner för utan att behöva få in dåligt med jobb. Med tanke på att branschen har ett stort behov av nytt folk så spelar det egentligen ingen roll om det är som egna företagare eller som anställda. Många som har egna snickarfirmor samarbetar med större företag men det ger ändå en frihet som för många är ovärderlig. Att starta en firma är enkelt och det brukar inte heller vara några problem att klara sig om man väljer att stå på egna ben.

Möjlighet att utvecklas

Som snickare kan man alltid utvecklas. Man arbetar med nya människor och ständigt nya projekt och ingen arbetsdag är den andra lik. Man kan välja att byta till en annan inriktning och man blir nog aldrig riktigt fullärd i det här yrket. För den som gillar att lära sig nya saker är det något positivt men det passar såklart inte alla. Gillar man däremot omväxlande arbetsdagar och stora utvecklingsmöjligheter vilket område man än väljer att jobba inom så är det helt klart en stor fördel att välja snickare som yrke.