När du kommit till den punkten att du ska lägga om ditt tak då det har gjort sitt så finns det lite olika saker du ska ta med i planeringen innan du börjar. Först och främst ska du fråga dig själv om det är värt att anlita en takläggare för jobbet eller om du faktiskt ska göra det själv. Här ska vi gå igenom de punkter som du behöver tänka igenom.

Gör det själv OCH anlita takläggare
Om man inte vill anlita en takläggare men ändå inte ser sig själv som tillräckligt duktig för att göra ett perfekt jobb med kvalité så kan man göra det man känner att man kan själv och ge de svåra bitarna till en takläggare. Det sparar både tid och det kan spara dig pengar i framtiden då du slipper göra om det om det skulle bli fel.

Tiden det tar att lägga tak
Det är dags att bli realistisk, har du verkligen tid för detta? Du kan inte ringa en takläggare och fråga hur lång tid arbetet brukar ta för dom för en takläggare gör detta varje dag och de har jobbat upp ett tempo du inte har. Man tar sig lätt vatten över huvudet med stora hemmaprojekt. Kanske du ska lägga tiden på något viktigare i livet och unna dig att anlita en takläggare?

Har du kvalifikationen?
Det är inte bara att man ska utföra jobbet själv utan takläggare, det är också så att försäkringar ska gälla här om det är så att något händer med taket. Det gör dom inte om du inte har gjort och dokumenterat exakt som man ska.

Tak som måste lagas fort
Vissa gånger så måste man helt enkelt ta saken i egna händer. Om taket fått en skada av en maskin, ett träd eller att det varit en kraftig storm så för att skadan inte ska bli större så får man helt enkelt klara sig utan takläggare om det är så att man inte får tag i någon så fort. Prata då med ditt försäkringsbolag eller takläggare här innan du gör något så att du vet vad som kommer täcka och inte.

När du sätter igång
Har du ändå när vi kommit till denna punkten bestämt dig för att lägga taket utan takläggare så är det så otroligt viktigt att du kollar igenom manualer, googlar på detaljer, tittar på instruktions videos och läser alla instruktionsböckerna så att du steg för steg är säker på vad du faktiskt gör.

Förbered dig så gott det går och om det är så att du tvekar i något steg, ring en takläggare och fråga, de är säkerligen villiga att ge dig lite råd.