Factoring är ett begrepp som tycks växa sig allt större och allt fler företagare utnyttjar tjänsten. Men när kan man egentligen göra det? Det enkla svaret är alltid, för man kan nämligen alltid göra det om man vill. Däremot finns det vissa tillfällen och orsaker då det kan vara särskilt bra. Några vanliga orsaker och förklaringar till varför finner du nedan.

Företaget behöver pengar

När man som företagare skickar ut fakturor till sina kunder har dom ofta så mycket som tre månader å sig att betala. Det innebär att man ”ligger ute” med pengar som man kanske egentligen skulle behöva ha in redan efter en dag eller två. Genom factoring är det möjligt att få det så, eftersom dom flesta factoringbolag betalar ut pengarna så snart dom har godkänd fakturan. Det innebär ofta en eller två bankdagar, vilket jämfört med tre månader är väldigt snabbt.

Varför man behöver ha in pengar kan såklart skilja sig – ett nystartat företag behöver av naturliga skäl ha in pengar på kontot för att kunna utvecklas med det kan även gälla ett företag med flera åt på nacken. Nedan följer två vanliga exempel på att man väljer att använda sig av factoring:

Ojämn balans – Inget företag mår bra av ojämn eller rent av dålig likviditet. När man säljer sina kundfakturor till ett factoringbolag får man snabbt in pengar vilket förbättrar likviditeten. Det behöver alltså inte vara krångligare än att man vill ha eller behöver en bättre balas i sin ekonomi.

Stora investeringar kan vara en annan orsak. Planeras ett väldigt stort inköp eller en investering och man inte har tillräckligt mycket pengar i kassan kan man använda sig av factoring istället för att ta ett banklån. Man får in pengarna från sina kundfakturor snabbt och kan göra den där investeringen som behövs för utvecklingens skull, utan att behöva vänta på bättre tider eller ta ett dyrt lån.

Minskad administration

Det finns också många företagare som använder sig av factoring löpnade, helt enkelt för att minska på sin egen administration. Det är smidigt och enkelt och man behöver varken skicka ut påminnelser eller anlita en inkassobyrå för att driva på sina kunder som inte betalar. Factoringbolaget man säljer sina kundfakturor till bevakar fakturorna till dess att dom är betalda, och sköter allt det administrativa som har med dom att göra.

Det finns alltså flera orsaker och förklaringar till varför man kan använda sig av den här typen av tjänster men likt för alla orsaker är att man behöver ha in pengar på ett snabbt sätt.