Det finns givetvis olika åsikter om vad som är en riktigt bra rörmokare, och vad som gör att någon kanske inte riktigt lever upp till kraven som ställs i yrket. I den här texten har vi försökt ta tillvara på åsikter som de allra flesta kan skriva under på. Förhoppningsvis kan det här komma till nytta för någon som vill ge sig in i yrket, eller för en lärling som letar efter saker att förbättra.

 

Slutar lära sig

Som rörmokare kan man i princip alltid förbättra sig på något sätt. En del rörmokare kan vittna om att det finns en uppdelning på många arbetsplatser. Å andra sidan finns dem som precis gör det som krävs av dem, och inte anstränger sig för att göra arbetet snyggt eller det där lilla extra. Å ena sidan finns dem som, nästan varje dag, gör någonting för att bli bättre och lära sig mer.

 

Lika många har nog också märkt att som lärling, har man inte riktigt något val. Man jobbar helt enkelt med den man jobbar med. Om man har tur får man arbeta med många olika typer av kollegor för att se hur de utför arbeten på sina egna sätt. Om man hamnar med någon som inte är särskilt ambitiös, kan det kännas tråkigt för en lärling som vill bli bäst.

 

När du väl har ditt yrkesbevis kommer det här att ändras. Det är nu du som leder och bestämmer och får påverka lärlingar i den riktning du anser är bra. Det är först nu man får utveckla sin egen stil och göra saker på det sätt man anser är bäst.

 

Nivå av organisering

Många rörmokare kan idag skriva under på att prydlighet är mycket viktigt. Att organisera sina verktyg väl, att hand om dem och att faktiskt utföra snygga arbeten är mer angeläget än någonsin. Särskilt angeläget är det när någon kommer och ska inspektera ett arbete. Om arbetet är snyggt gjort och arbetsplatsen organiserad blir inspektören betydligt mer angelägen att tro att själva arbetet också faktiskt är väl utfört.

 

Att ta prydlighet och organisation på allvar är något som alla tjänar på. Det är inte bara skönt för en själv, utan också för kollegorna. Vidare kan det uppmuntra kollegorna att göra samma sak.

 

Ovan är två saker som de flesta kan skriva under på skiljer sämre rörmokare från de bättre – men det kan givetvis finnas fler saker än så.